7 Sebab TAK PERLUkan Insurans Hayat

Pelbagai sebab yang membolehkan kita tak perlu atau tolak insurans hayat dan pada post kali ini saya nak kongsikan SEBAB anda boleh tolak insurans.

Okay, kita teruskan. saya akan kongsikan secara santai jer ūüôā

 

 

 

 

1) Anda BENCIkan keluarga anda (anak isteri dan ibubapa anda)

 

I Hate Family

         Adakah mereka (anak isteri dan ibubapa anda) memang selalu menganggu  dan selalu menyusahkan hidup anda??.

Sekiranya jawapan YA,Saya ingin bertanya lagi:

-Adakah mereka pun bencikan anda?

-Andai anda ditimpa Kemalangan@Sakit Kritikal ,adakah mereka ini akan bertepuk tangan (meraikan) nasib anda?

Sekiranya jawapan YA..Anda patut abaikan insurans hayat ini.

¬† ¬† ¬† ¬† ¬† Tapi sekiranya jawapan¬†anda¬†TIDAK, dan¬†mereka amat sayangkan anda dan mereka lah yang awal sekali mengalirkan air mata dan risau tentang anda…Anda PATUT AMBIL perhatian tentang kelebihan insurans.

Note : Tanyalah Hati Anda, andai ada rasa kasih dan sayang antara keluarga anda..(hubungilah saya) saya akan cuba berikan lebih detail bagaimana insurans dapat bantu anda.

 

2) Anda YAKIN 500 % Tidak Akan Terkena Sebarang Penyakit @ Kemalangan

 

overconfidence-cat

     Wah, Begitu yakin anda..keyakinan ini wujud sebab anda tidak berada dalam situasi orang sekeliling yang mempunyai penyakit kritikal atau terkena kemalangan berat.

     Rakan saya yang merupakan ejen insurans ada berkongsi cerita berkenaan seseorang(ALI bukan nama sebenar). Ali menghubungi beliau untuk mengambil insurans (ALI terkena serangan jantung secara tiba-tiba ; yang mana sesiapa yang sudah terkena sakit kritikal sememangnya tidak layak lagi untuk mengambil insurans kerana sudah sakit dan pergi la jumpa mana-mana syarikat insurans pun akan di REJECT).

      ALI tidak menyangka akan terkena sakit critikal kerana beliau sering bersukan dan (GYM) dan masih MUDA. Kami sebagai ejen hanya mampu bersimpati dengan beliau dan doakan agar dapat rawatan terbaik..Amin.

Apa yang kita yakin tak semestikan akan TEPAT. tetapi sekiranya anda memang YAKIN 500% juga. teruskan.. ūüôā

 

3) Anda seorang ZOMBIE

 

Zombie LifeProtectionMalaysia

         haaa ini sememangnya anda tidak layak untuk mengambil perlindungan pendapatan dan perubatan sebab anda zombie, zombie tak kerja kot (pendapatan mana ada), dan memang dah sakit pun. So, sekiranya anda zombie tengah surf tenet untuk cari insurans yang sesuai, sila abaikan yer insuran bukan untuk anda.

 

4) Anda seorang yang RISK TAKER

 

          Haaa ini Terbaik..(RISK TAKER = Pengambil Risiko),  Seorang yang risk taker ini adalah seorang yang tidak suka kepada ketenangan, keselamatan dan suka pada cabaran Kritikal . Saya berikan contoh, anda naik motosikal dengan tidak memakai helmet, anda mengambil risiko untuk ditahan polis atau untuk berhadapan kemalangan teruk (akibat tidak memakai helmet).

          Risiko disini rujuk kepada kemalangan yang boleh membawa maut atau memerlukan pembedahan yang memerlukan KOS beribuan ringgit.

Soalan saya pada anda:

Pernah tengok Bill Hospital untuk pembedahan atau sakit kritikal?

Jika Belum, saya sarankan cuba ambil tahu(saya pun boleh tunjuk bill)..

Tapi Jika Ya, Berapa RM yer?? (Rujuk Gambar dibawah)..

Allianz Bill

 

¬† ¬† ¬† ¬† Sekiranya anda RISK TAKER, Sedia untuk golok gadai ¬†Wang Simpanan anda, Wang keluarga anda, Malah Tanah/Rumah pun ada yang TERPAKSA jual untuk mendapatkan wang untuk rawatan terus hidup… Sekiranya anda ada pun RM175ribu (anda TERPAKSA sanggup gunakan Wang itu untuk mendapatkan rawatan terbaik)..tapi lagi BAGUSkan sekiranya digunakan wang berkenaan untuk penuhi impian anda selama ini.

       Sekiranya anda tak sanggup bergolok gadai dan ambil risiko, Pindahkan risiko (kewangan ini) kepada syarikat insurans. Di Allianz, kami akan full Cover bill hospital anda (Selamat la duit simpanan anda dan tak perlu golok gadai itu ini).

Hubungi saya untuk saya bantu pindahkan risiko ini daripada anda.

 

6) Anda seorang ADIWIRA (IronMan Dan Batman)

 

       Anda BATMAN ke???? Bangga saya sebab Batman baca POST saya ini. Tapi saya ada sikit pesanan KHAS buat Batman.

Buat Batman dikasihi, Sekiranya anda membaca post ini, maaf saya nyatakan yang anda sememangnya tidak perlukan insurans ini kerana, anda pun bukan ada keluarga, malah anda billionaire kot, dan si Alfred (pembantu anda) rasanya tidak memberi kesan apa-apa sekiranya anda pergi dulu sebab automatik dia pow siap2 harta anda sebab anda kan sebatang kara. Dan saya yakin anda akan gembira dengan berita ini dan sekiranya ada ejen insurans ingin membuat temujanji dengan anda, datang jer dengan pakaian full batman + dengan kereta sekali sebagai bukti pada mereka yang anda batman.

Batman

7) Anda dapat TENTUkan masa depan anda.

 

        Pernah dengar ungkapan : kita yang tentukan masa depan kita, Esok atau lusa kita confirm 100% ke kita boleh hidup?ada yang dengan yakin nya boleh cakap YA, ada yang 50/50. Yang yakin tu so, banyak-banyak la istigfar, DIA yang menentukan segalanya nya, kita tentukan A, DIA sudah siap-siap tentukan B untuk kita.  

       So, dekat sini kita boleh sediakan backup untuk sekiranya tak dapat A dan ikut terus B dengan baik sebab ada backup insyAllah.

       Saya berikan contoh, Impian anda tahun depan untuk membeli rumah atau menghantar ibubapa anda membuat umrah. Anda sudah tentu buat perancangan KEWANGAN untuk realisasikan impian anda. Tapi Malang tidak berbau, Anda jatuh sakit pada pertengahan tahun yang memerlukan kos rawatan yang tinggi (bukan RM70 ringgit cam g klinik tu..rujuk bil hospital diatas).

Soalan saya, macamana perancangan kewangan anda ketika itu??

jawapan : Ala Solah, teruskan la jer nak hantar mak ayah aku g umrah.

Soalan ke 2, Mak Ayah anda akan pergi ke? Walaupun dia tau anda sakit dan perlukan jumlah wang banyak untuk rawatan anda?

        Mak dan Ayah kita sanggup berkorban untuk kita, sudah pasti wang tu digunakan untuk rawatan kita dan silap-silap aset di hari tua mereka juga akan mereka guna (Jual Tanah/Jual itu ini/berhutang sana ini) untuk anaknya.

Dari kecil kita sudah susahkan mereka, takkan sampai sekarang ¬†nak susahkan mereka lagi, Anda sanggup tengok semua tu?? Bagaimana dengan Impian anda untuk keluarga anda dan ibubapa anda?? ūüôā

Kita yang hanya merancang tapi DIA yang tentukan. Buat lah persediaan, hubungi saya untuk saya bantu anda.

Atau Saya Hubungi Tuan/Puan Dengan mengisi maklumat dibawah

Tunggu Respon daripada saya. InsyAllah saya cuba bantu anda.

Share artikel¬†ini sekiranya dapat membantu Pasangan anda/Rakan mahupun Saudara anda ūüôā

 

Related Post

Salah Faham 1 # Tentang Insurans Hayat Salah Faham 1: Tentang INSURANS Kehidupan : . Situasi 1: Ala, buat apa aku nak amik insurans sekarang, bukan aku sakit lagi pun..tapi kalau aku sak...
INSURANS HAYAT Konvensional Haram ke???? Part 1 INSURANS HAYAT Konvensional Haram ke???? Part 1 Kali ini saya rujuk (tempoh bacaan 10minit - luangkan sedikit masa untuk anda betul-betul fahami) : ...
INSURANS HAYAT Konvensional Haram ke???? Part 2 INSURANS HAYAT Konvensional Haram ke???? Part 2 Kali ini saya rujuk Second Penulis (tempoh bacaan 10minit ‚Äď luangkan sedikit masa untuk anda betul-...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *